ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ

                                                                                                                  

Η Περιοδοντολογία είναι η οδοντιατρική ειδικότητα που ασχολείται με ό,τι περιβάλλει ένα δόντι δηλαδή ασχολείται με τα ούλα μας, το οστούν και τα προβλήματα αυτών.

Αιμορραγία ούλων, πρήξιμο και έντονη ερυθρότητα στα ούλα, κινητικότητα δοντιών, δόντια που άλλαξαν θέση στο στόμα, κακοσμία στόματος ή ούλα που "τραβιούνται" μακριά από τα δόντια είναι συμπτώματα που παραπέμπουν  στην ασθένεια που ονομάζεται περιοδοντίτιδα.

Τα τελευταία χρόνια έχει βρεθεί κάποια στατιστική συσχέτιση των νόσων του περιοδοντίου με κάποιες γενικότερες νόσους ή παθολογικές καταστάσεις. Μελέτες στις Η.Π.Α. δείχνουν μια αυξημένη συσχέτιση νόσων του περιοδοντίου με καρδιαγγειακές νόσους. Επίσης η γέννηση παιδιών με ελαττωμένο βάρος, φαίνεται να σχετίζεται με την ύπαρξη των νόσων του περιοδοντίου. Επίσης, η περιοδοντική νόσος φαίνεται να απορυθμίζει άλλες νοσολογικές οντότητες όπως ο διαβήτης.

Η κατάσταση της εγκυμοσύνης είναι αποδεδειγμένο ότι προκαλεί κάποιες μεταβολές στη φυσιολογική κατάσταση και υφή των ούλων σε ποσοστό 30 - 100%. Το φαινόμενο αυτό λεγόταν παλαιότερα "ουλίτιδα της εγκυμοσύνης". Η κατάσταση αυτή αντιμετωπίζεται πολύ εύκολα και δεν είναι επικίνδυνη ούτε για την κύηση, ούτε για το περιοδόντιο. Εάν όμως μείνει ανεξέλεγκτη, είναι πιθανό να αποτελέσει τον προπομπό σοβαρών καταστάσεων για το περιοδόντιο, μεταπίπτοντας σε χρόνια περιοδοντίτιδα.