ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ

Ερωτήσεις - Απαντήσεις

                                                                                                          

Οδηγίες μετά από εξαγωγή ενός δοντιού

 

Η εξαγωγή δοντιού αποτελεί μια μικρή χειρουργική επέμβαση. Είναι φυσικό ότι μετά από μια εξαγωγή θα υπάρξουν αλλαγές στο στόμα σας και έτσι θα πρέπει να ακολουθήσετε κάποιες οδηγίες. 

Είναι σημαντικό να επικοινωνείτε μαζί μας αν έχετε κάποιες απορίες ή προβλήματα. Ακολουθούν μερικές γενικές συμβουλές  που θα βοηθήσουν την επούλωση, θα προλάβουν τις επιπλοκές και θα σας κάνουν να νιώσετε πιο άνετα.

Ο πόνος είναι φυσιολογικό να υπάρχει μετά από μια επέμβαση στο στόμα. Μπορείτε να πάρετε κάποιο παυσίπονο σύμφωνα με τις οδηγίες που σας έχουν δοθεί αλλά απαγορεύεται να πάρετε ασπιρίνη.

Μπορεί να εμφανιστεί οίδημα(πρήξιμο) στην περιοχή της επέμβασης το οποίο μπορεί να αυξάνεται μέχρι και την δεύτερη-τρίτη μέρα. Αυτό είναι φυσιολογικό. Για αυτό μετά την επέμβαση τοποθετείστε παγοκύστη ή παγάκια τυλιγμένα σε πετσέτα εξωτερικά από την περιοχή της επέμβασης. Αν το οίδημα συνεχίζεται να αυξάνεται μετά την τέταρτη μέρα επικοινωνήστε μαζί μας.

Αν έχουν τοποθετηθεί ράμματα πρέπει να τα αφαιρεθούν μετά από 7-10 μέρες. Μπορεί να αισθάνεστε κάποια τραβήγματα από αυτά αλλά θα πάψουν με την αφαίρεση τους.

Μην ξεπλένετε το στόμα σας με διάφορα διαλύματα (όπως αλατόνερο ,αλκοολούχα ποτάκ.α.)ή φτύνετε  για οχτώ ώρες μετά την επέμβαση.

Επίσης καλό είναι να αποφύγετε το κάπνισμα

Μπορείτε να βουρτσίσετε τα δόντια σας από την επόμενη μέρα και οπωσδήποτε μετά από κάθε γεύμα εκτός από την περιοχή της επέμβασης.

Την πρώτη μέρα μπορείτε να φάτε στεγνές τροφές ( όχι σούπες) και μαλακές τροφές(όχι γάλα η γιαούρτι). Αποφύγετε τις σκληρές τροφές για μια εβδομάδα.

Εντοπισμένη οστεΐτιδα (ξηρό φατνίο) μπορεί να εμφανιστεί ως επακόλουθο της εξαγωγής. Μετά από 2 έως 4 ημέρες εάν υπάρχει αυξανόμενος πόνος,κακοσμία δυσάρεστη γεύση,κενό φατνίο και ευαισθησία επικοινωνήστε με εμάς.