ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ

Κροταφογναθικό σύνδρομο,κρόταφος,κλίκινγ,διαταραχές της κροταφογναθικής άρθρωσης,

Ερωτήσεις - Απαντήσεις

                                                                                                     

Διαταραχές της κροταφογναθικής άρθρωσης (ΚΓΑ)

Οι διαταραχές της κροταφογναθικής άρθρωσης δεν αποτελούν απλά μια κατάσταση αλλά μια ομάδα καταστάσεων, συχνά επώδυνων που προσβάλλουν την άρθρωση των γνάθων και τους μυς που ελέγχουν τη μάσηση. Παρά το γεγονός ότι δεν γνωρίζουμε πόσα άτομα ακριβώς υποφέρουν από ΚΓΣ, φαίνεται ωστόσο, ότι οι γυναίκες πάσχουν σε διπλάσιο αριθμό από τους άνδρες.

Τι είναι η Κροταφογναθική Άρθρωση (ΚΓΑ);

Η κροταφογναθική άρθρωση συνδέει την κάτω γνάθο με το κροταφικό οστό στα πλάγια του κεφαλιού. Εάν τοποθετήσετε τα χέρια σας ακριβώς μπροστά από τα αυτιά σας και ανοίξετε το στόμα σας, μπορείτε να αισθανθείτε την άρθρωση και στις δύο πλευρές του κεφαλιού σας. Επειδή οι αρθρώσεις αυτές είναι εύκαμπτες, η γνάθος μπορεί να κινείται απαλά άνω και κάτω και πλάγια επιτρέποντάς μας να μιλάμε, να μασάμε και να χασμουριόμαστε. Οι μύες που προσφύονται και περιβάλλουν την άρθρωση της γνάθου ελέγχουν τη θέση και την κίνησή της.

Όταν ανοίγουμε το στόμα μας, τα αποστρογγυλευμένα άκρα της κάτω γνάθου, οι ονομαζόμενοι κόνδυλοι, γλιστρούν απαλά στο κοίλωμα της άρθρωσης του κροταφικού οστού. Οι κόνδυλοι γλιστρούν πάλι πίσω στην αρχική τους θέση όταν κλείνουμε το στόμα μας. Για να γίνεται αυτή η κίνηση απαλά υπάρχει ένας μαλακός δίσκος μεταξύ του κονδύλου και του κροταφικού οστού. Ο δίσκος αυτός απορροφά τις δυνάμεις που ασκούνται στην ΚΓΑ κατά τη μάσηση και από άλλες κινήσεις.

krotafoskrotafos

Ποιες είναι οι διαταραχές της κροταφογναθικής άρθρωσης;

Σήμερα, οι ερευνητές συμφωνούν σε γενικές γραμμές ότι οι διαταραχές της ΚΓΑ ταξινομούνται σε τρεις κύριες κατηγορίες:

 • Μυοπροσωπικός πόνος, ο πιο κοινός τύπος διαταραχής που εμφανίζεται ως ενόχληση ή πόνος στους μυς που ελέγχουν τη λειτουργία της άρθρωσης και στους μυς του τραχήλου και των ώμων.
 • Ενδοαρθρικές διαταραχές της άρθρωσης, μετατόπιση της γνάθου ή του δίσκου, ή τραυματισμός του κονδύλου.
 • Εκφυλιστικές αλλοιώσεις της άρθρωσης, όπως οστεοαρθρίτιδα ή ρευματοειδής αρθρίτιδα στην άρθρωση της γνάθου.
 • ωρίζουμε ότι ένας σοβαρός τραυματισμός της γνάθου ή της κροταφογναθικής άρθρωσης μπορεί να προκαλέσει διαταραχές. Ένα δυνατό κτύπημα, για παράδειγμα, μπορεί να προκαλέσει κάταγμα στα οστά της άρθρωσης ή βλάβη στον δίσκο, που παρεμποδίζει την ομαλή κίνηση της γνάθου και προκαλεί πόνο ή κλείδωμα της άρθρωσης. Η αρθρίτιδα στην άρθρωση της γνάθου μπορεί να είναι αποτέλεσμα τραυματισμού. Άλλες αιτίες των διαταραχών της ΚΓΑ είναι λιγότερο σαφείς. Για παράδειγμα, ορισμένοι θεωρούν ότι η κακή σύγκλειση των δοντιών μπορεί να προκαλέσει διαταραχή στην ΚΓΑ, ωστόσο, από στοιχεία πρόσφατων ερευνών φαίνεται ότι η άποψη αυτή αμφισβητείται. Η ορθοδοντική θεραπεία, όπως ορθοδοντικά μηχανήματα και χρήση εξωστοματικού τόξου, έχει ενοχοποιηθεί επίσης για κάποιους τύπους διαταραχών της ΚΓΑ, αλλά τα αποτελέσματα μελετών δείχνουν ότι αυτό είναι απίθανο.

 • Σημεία και Συμπτώματα Διαταραχών της ΚΓΑ.

  Ποικίλα συμπτώματα μπορεί να συνδέονται με τις διαταραχές της κροταφογναθικής άρθρωσης (ΚΓΑ). Ο πόνος, ειδικότερα τους μασητήριους μύες ή και στην άρθρωση της γνάθου είναι το πιο κοινό σύμπτωμα. Άλλα συμπτώματα μπορεί να είναι:

  • Περιορισμένη κίνηση ή κλείδωμα της γνάθου,
  • Διάχυτος πόνος στο πρόσωπο, στον τράχηλο ή στους ώμους,
  • Επώδυνος ήχος (clicking), ξηροί ή ερπυστικοί ήχοι στην άρθρωση της γνάθου κατά το άνοιγμα ή το κλείσιμο του στόματος.
  • Μια ξαφνική μεγάλη αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο κλείνουν τα άνω με τα κάτω δόντια.

  Συμπτώματα όπως κεφαλαλγίες, πόνοι στα αυτιά, ζάλη και προβλήματα ακοής ενδέχεται ορισμένες φορές να συνδέονται με διαταραχές της ΚΓΑ. Είναι, ωστόσο, σημαντικό να έχουμε υπόψη μας ότι περιστασιακή ενόχληση στην άρθρωση της γνάθου ή τους μασητήριους μύες είναι αρκετά συχνό φαινόμενο και γενικά δεν αποτελεί θέμα που πρέπει να μας απασχολεί. Οι ερευνητές εργάζονται προς την κατεύθυνση της αποσαφήνισης των συμπτωμάτων που εμφανίζονται από της διαταραχές της ΚΓΑ, με σκοπό να αναπτύξουν ευκολότερες και καλύτερες μεθόδους διάγνωσης και να βελτιώσουν τη θεραπευτική αντιμετώπιση.

 • Διάγνωση

  Με δεδομένο ότι οι ακριβείς αιτίες και τα συμπτώματα των διαταραχών της ΚΓΑ δεν έχουν αποσαφηνιστεί, η διάγνωση αυτών των διαταραχών μπορεί να είναι δύσκολη. Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχουν ευρέως αποδεκτές και πρότυπες εξετάσεις για τον σωστό προσδιορισμό των διαταραχών της ΚΓΑ. Ωστόσο, στο 90% περίπου των περιπτώσεων η περιγραφή των συμπτωμάτων από τον ασθενή, σε συνδυασμό με μια απλή φυσική εξέταση του προσώπου και της γνάθου, παρέχουν χρήσιμες πληροφορίες για τη διάγνωση αυτών των διαταραχών.

  Η εξέταση περιλαμβάνει το ψηλάφισμα των αρθρώσεων των γνάθων και των μασητήριων μυών για να προσδιοριστούν ο πόνος ή η ευαισθησία, οι ήχοι που παράγονται κατά την κίνηση της γνάθου, οι περιορισμένες κινήσεις της γνάθου και το κλείδωμα της γνάθου κατά το άνοιγμα και το κλείσιμο του στόματος. Είναι επίσης πολύ σημαντικό να ληφθεί το οδοντιατρικό και ιατρικό ιστορικό του ασθενή. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η αξιολόγηση αυτή δίνει αρκετές πληροφορίες για τον εντοπισμό του πόνου ή του προβλήματος της γνάθου, για να γίνει η διάγνωση και για να αρχίσει η θεραπεία προκειμένου να ανακουφιστεί ο ασθενής από τον πόνο ή το κλείδωμα της γνάθου.

  Οι συνήθεις οδοντιατρικές ακτινογραφίες ή η ακτινογράφηση της ΚΓΑ με διακρανιακή προβολή δεν είναι σε γενικές γραμμές χρήσιμες στη διάγνωση των διαταραχών της ΚΓΑ. Άλλες ακτινογραφικές τεχνικές όπως είναι η αρθρογραφία (ακτινογραφία της άρθρωσης με τη χρήση ακτινοσκιερού υγρού), η μαγνητική τομογραφία (MRI), η οποία απεικονίζει τους μαλακούς ιστούς, και η τομογραφία, (μια ειδικού τύπου ακτινογραφία), απαιτούνται συνήθως μόνον όταν ο κλινικός έχει ισχυρές υποψίες ότι υπάρχει μια κατάσταση όπως είναι η αρθρίτιδα ή όταν ο έντονος πόνος επιμένει για καιρό και τα συμπτώματα δεν υποχωρούν με τη θεραπεία. Πριν να υποβληθεί κάποιος σε οποιαδήποτε δαπανηρή διαγνωστική εξέταση, είναι χρήσιμο να ζητήσει και τη γνώμη ενός άλλου ειδικού.

 • Θεραπεία

 • Επειδή τα περισσότερα προβλήματα των διαταραχών της ΚΓΑ είναι προσωρινά και δεν επιδεινώνονται, μια απλή θεραπεία είναι συνήθως το ζητούμενο για την ανακούφιση από την ενόχληση. Πρακτικές αυτοφροντίδας όπως, για παράδειγμα, κατανάλωση μαλακών τροφών, εφαρμογή θερμών ή ψυχρών επιθεμάτων και αποφυγή έντονων κινήσεων της γνάθου (έντονο χασμουρητό, έντονο τραγούδι, μάσημα τσίχλας) είναι χρήσιμες για τη μείωση των συμπτωμάτων. Η εκμάθηση ειδικών τεχνικών χαλάρωσης και μείωσης της έντασης μπορεί επίσης να βοηθήσει τους ασθενείς να χειρίζονται τον πόνο που συχνά εμφανίζεται με τις διαταραχές της κροταφογναθικής άρθρωσης.

  Άλλες συντηρητικές, αναστρέψιμες θεραπείες περιλαμβάνουν φυσιοθεραπεία που μπορεί να γίνεται στο σπίτι και που εστιάζει σε ασκήσεις έκτασης και χαλάρωσης των μυών και βραχυχρόνια χρήση μυοχαλαρωτικών και αντιφλεγμονωδών φαρμάκων.

  Ο κλινικός μπορεί να συστήσει τη χρήση πλαστικού νάρθηκα που εφαρμόζεται στα άνω ή τα κάτω δόντια. Ο νάρθηκας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του σφιξίματος και του τριξίματος των δοντιών και στη χαλάρωση της έντασης των μυών. Ο ενδοστοματικός νάρθηκας μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για μικρό χρονικό διάστημα και δε θα πρέπει να προκαλέσει μόνιμες αλλαγές στη σύγκλειση. Εάν ο νάρθηκας προκαλεί ή αυξάνει τον πόνο, σταματήστε να τον χρησιμοποιείτε και επισκεφτείτε τον οδοντίατρό σας.