ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ

Ερωτήσεις - Απαντήσεις

                                                                                                       

Έχασα ένα δόντι πρόσφατα. Τι είναι καλύτερο; Να βάλω μια συμβατική γέφυρα ή να βάλω ένα εμφύτευμα;

Αν υπάρχει αρκετή ποσότητα οστού στο σημείο που χάθηκε το δόντι, η θεραπεία με εμφύτευμα είναι μια πολύ καλή λύση. Τα μονά εμφυτεύματα έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό επιτυχίας (98%) απ' ότι δείχνουν οι κλινικές μελέτες. Ετσι, αποφεύγουμε να παρασκευάσουμε διπλανά δόντια για να κατασκευάσουμε μια συμβατική γέφυρα.

Υπάρχει περίπτωση ο οργανισμός μου να μη "δεχτεί" το εμφύτευμα;

'Όχι. Τα οδοντικά εμφυτεύματα και κυρίως τα αναγνωρισμένα συστήματα κατασκευάζονται από τιτάνιο που γίνεται αποδεκτό από τον οργανισμό μας. Ορθοπεδικοί χειρούργοι χρησιμοποιούν πολύ συχνά το τιτάνιο σε ορθοπεδικές επεμβάσεις όπως οι "λάμες" στα κατάγματα και η αρθροπλαστική, χωρίς προβλήματα.

Μπορεί να αποτύχει ένα εμφύτευμα;

Υπάρχουν περιπτώσεις που ένα εμφύτευμα, για άγνωστους λόγους, δεν οστεοενσωματώνεται. Τα ποσοστό εμφάνισης αυτής της περίπτωσης είναι πολύ μικρό. Σε αυτή την περίπτωση, μας καλύπτει η εγγύηση του εμφυτεύματος και τοποθετούμε πάλι ένα εμφύτευμα στη θέση αυτή, χωρίς κόστος.

Πόση διάρκεια ζωής έχουν τα εμφυτεύματα;

Με τη σωστή φροντίδα, τα εμφυτεύματα μπορούν να μείνουν στο στόμα μας όλη μας τη ζωή.

Έβαλα ένα εμφύτευμα σήμερα. Μετά από πόσο καιρό θα βάλω το δόντι μου;

Σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, η τοποθέτηση του δοντιού πάνω στο εμφύτευμα γίνεται σε χρονικό διάστημα από έξι εβδομάδες έως έξι μήνες. Διαρκής έρευνα γίνεται για να μειωθεί ο χρόνος αποκατάστασης, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν μακροχρόνια δεδομένα για την επιτυχία των εμφυτευμάτων σε πολύ γρήγορες αποκαταστάσεις.

ήπως είμαι πολύ μεγάλος για να βάλω εμφυτεύματα;

Η ηλικία δεν παίζει κάποιο ρόλο για την τοποθέτηση των εμφυτευμάτων. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η ύπαρξη επαρκούς οστού για την τοποθέτηση και όχι η ηλικία.

Η εμφύτευση γίνεται σε μια μέρα;

Ναι. για αυτό το λόγο κατά την διάρκεια μόνο μιας διαδικασίας είναι δυνατή η εφαρμογή των μερικών εμφυτευμάτων.

Είμαι γυναίκα στην εμμηνόπαυση. Είναι το κόκαλο μου ικανό να δεχτεί εμφυτεύματα;

Ασφαλώς και ναι. Μελέτες από τον Friberg et al., 1996 στη Σουηδία, δείχνουν ότι η οστεοπόρωση δεν είναι αντένδειξη για την τοποθέτηση εμφυτευμάτων.

Καπνίζω 20 τσιγάρα την ημέρα. Υπάρχει πρόβλημα για τα εμφυτεύματά μου;

Δυστυχώς ναι. Μακροχρόνιες μελέτες δείχνουν μεγαλύτερες αποτυχίες σε εμφυτεύματα σε καπνιστές, κυρίως στην άνω γνάθο.

Πως τοποθετούνται τα εμφυτεύματα;
Τα εμφυτεύματα τοποθετούνται με τοπική αναισθησία συνήθως στο οδοντιατρείο με μια τεχνική ακριβείας που διασφαλίζει την σωστή τους θέση στο χώρο. Συνήθως καλύπτονται με τα ούλα και παραμένουν στην γνάθο από 3-6 μήνες για να ενωθούν με το οστό που το περιβάλει Στο διάστημα αυτό οι ασθενείς μας χρησιμοποιούν προσωρινές γέφυρες ή οδοντοστοιχίες ώστε να μπορούν να λειτουργούν ικανοποιητικά Μετά την πάροδο της περιόδου αναμονής τα εμφυτεύματα αποκαλύπτονται και αρχίζει η κατασκευή της προσθετικής εργασίας που θα στηρίζουν.

Αυτή η διαδικασία πονάει πολύ;
Γενικά όχι. Λαμβάνουμε όλα τα δυνατά μέτρα για να μειώσουμε το μετεγχειρητικό πόνο και ενόχληση στο ελάχιστο. Οι περισσότεροι ασθενείς αναφέρουν ότι περίμεναν πολύ μεγαλύτερα ενοχλήματα από αυτά που αντιμετώπισαν στην πραγματικότητα.

Θα νιώθω πόνο μετά από την διαδικασία;
Πιθανή μια ευαισθησία στα ούλη τις πρώτες μέρες μετά την διαδικασία, αλλά χωρίς αιμορραγίες. Πιθανόν κάποια οιδήματα και σχετικά με αυτά ενοχλήσεις. Οι περισσότεροι ασθενείς την επόμενη κιόλας ημέρα μετά την διαδικασία δεν χρειάζονται παυσίπονα.

Είναι απαραίτητο να τοποθετήσω ένα εμφύτευμα για κάθε δόντι που έχω  χάσει;
Όχι. Στην πραγματικότητα είναι δυνατό να αντικαταστήσετε όλα τα κάτω δόντια με μια ολική επένθετη οδοντοστοιχία που στηρίζεται σε 2 έως 4 εμφυτεύματα. Από την άλλη πλευρά είναι πλεονεκτικότερο να αντικαθίστανται τα πίσω δόντια με ένα εμφύτευμα για κάθε χαμένο δόντι, έτσι ώστε να μπορούν να αντέξουν στις δυνάμεις που αναπτύσσονται κατά την μάσηση.

Από ποια ηλικία επιτρέπεται η εφαρμογή των οδοντικών εμφυτευμάτων;
Για την εφαρμογή των εμφυτευμάτων πρέπει να ολοκληρωθεί πλήρως η ανάπτυξη του οστού. Η ανάπτυξη αυτή ολοκληρώνεται στην ηλικία των 18 χρόνων περίπου, όμως στις κοπέλες η ανάπτυξη ολοκληρώνεται πιο γρήγορα από τα αγόρια.

Πόσο κοστίζουν;
Το κόστος της θεραπείας με εμφυτεύματα ποικίλλει και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως ο αριθμός των δοντιών που θα αντικατασταθούν και ο αριθμός των εμφυτευμάτων που θα τα στηρίζουν.