ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ

Ερωτήσεις - Απαντήσεις

                                                                                                      

Τι είναι η ουλίτιδα;

Ουλίτιδα είναι η φλεγμονή των ούλωνμε κύριο χαρακτηριστικό το κόκκινο χρώμα αυτών καθώς και διόγκωση (πρήξιμο) αυτών κυρίως ανάμεσα στα δόντια. Επιπλέον τα ούλα ματώνουν πολύ εύκολα στο άγγιγμα αυτών και  συνήθως υπάρχει κακοσμία του στόματος.

Πώς προκαλείται;

Τα μικρόβια συγκεντρώνονται κοντά και μέσα στα ούλα και φλεγμαίνουν την περιοχή. Η κατακράτηση των μικροβίων μπορεί να οφείλεται είτε σε τοπικούς παράγοντες (πέτρα) είτε σε συστηματικούς παράγοντες (διάφορες παθήσεις ,ζάχαρο κ.α) προκαλώντας την οξεία και την χρόνια ουλίτιδα.

 Οξεία ουλίτιδα

Είναι η ουλίτιδα που εμφανίζεται απότομα και αφορά ένα ή και περισσότερα δόντια. Συχνά, βλέπετε κάποιο σημείο στα ούλα σας να ματώνει κατά τη διάρκεια του βουρτσίσματος.

 
 

Η οξεία ουλίτιδα συνήθως προκαλείται από τους παρακάτω παράγοντες:

 

1) Από παραμελημένη στοματική υγιεινή (όταν δεν βουρτσίζουμε σωστά και τακτικά τα δόντια και τα ούλα μας). Η πλάκα που συγκεντρώνεται στο σημείο που ενώνονται τα ούλα με τα δόντια προκαλεί τον ερεθισμό των ούλων που τελικά κοκκινίζουν και διογκώνονται. Αν δεν αφαιρεθεί η πλάκα, προκαλεί την αιμορραγία των ούλων κατά τη διάρκεια του βουρτσίσματος. Τα πρώτα συμπτώματα ουλίτιδας εμφανίζονται συνήθως κατά την εφηβεία και μπορούν να αντιμετωπιστούν με το σωστό βούρτσισμα των δοντιών σε καθημερινή βάση.

 

2) Άλλοι παράγοντες που δεν αφορούν την κακή στοματική υγιεινή αλλά μπορούν να προκαλέσουν οξεία ουλίτιδα είναι η τραυματική σύγκλειση (όταν κάποιο δόντι βρίσκει τον ανταγωνιστή του νωρίτερα από τα υπόλοιπα δόντια κατά την σύγκλειση) , η κακή χρήση της οδοντόβουρτσας, του οδοντικού νήματος ή της οδοντογλυφίδας, με αποτέλεσμα το μηχανικό τραυματισμό των ούλων .

 

3) Λανθασμένες προσθετικές εργασίες (σφραγίσματα, γέφυρες, στεφάνες) οι οποίες λόγω κατασκευής συγκρατούν τροφές ανάμεσα από τα δόντια δυσκολεύοντας το σωστό βούρτσισμα και την απομάκρυνση των μικροβίων από το στόμα.

 

4) Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε ουλίτιδες από έντονα ψυχικά ερεθίσματα και stress

 
 

Χρόνια ουλίτιδα

 

Η χρόνια ουλίτιδα είναι η ουλίτιδα που διαρκεί για αρκετό χρονικό διάστημα. Ο ασθενής βλέπει τα ούλα του να ματώνουν κατά το βούρτσισμα και συχνά αιμορραγούν περισσότερα από ένα ούλα.

 
 

Η χρόνια ουλίτιδα συνήθως προκαλείται από:

 

1)Ορμονικές διαταραχές και διαρκεί όσο διαρκεί η περίοδος των ορμονικών διαταραχών. Η ουλίτιδα κατά την εγκυμοσύνη (μέχρι και 40 μέρες μετά τον τοκετό) ανήκει σε αυτή την κατηγορία όπως και η περίοδος της κλιμακτηρίου. Σε μερικές γυναίκες παρατηρούμε και γενικευμένη ουλίτιδα κατά τη διάρκεια της περιόδου (έμμηνος ρύση)

 

2)Χρόνια ουλίτιδα παρατηρείται σε ασθενείς που παίρνουν αντιεπιληπτικά φάρμακα και σε μερικά άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη ή παίρνουν κάποια αντιπηκτική αγωγή. Τέλος ασθενείς που υποβάλλονται σε χημειοθεραπείες ή ακτινοβολίες της στοματικής κοιλότητας, μπορούν να εμφανίσουν χρόνια ουλίτιδα.

 
ΠεριοδοντίτιδαΠεριοδοντίτιδα

Περιοδοντίτιδα

 
 

Tι συμβαίνει μετά;

Η περιοδοντίτιδα (ή παροδοντοπάθεια) είναι συχνά η αιτία που τα δόντια αρχίζουν να κουνιούνται και τελικά πέφτουν.

Αν τα δόντια και τα ούλα δεν καθαρίζονται για μεγάλο χρονικό διάστημα το κόκαλο κάτω από τα ούλα (το οποίο συγκρατεί τη ρίζα του δοντιού στη θέση του) αρχίζει να μειώνεται. Η πλάκα καταστρέφει το κόκαλο γύρω από το δόντι, δημιουργώντας κενό μεταξύ δοντιού και ούλου, το οποίο ονομάζεται θύλακας. Ο οδοντίατρος μπορεί να μετρήσει το βάθος του θύλακα με ένα ειδικό εργαλείο που ονομάζεται « ανιχνευτήρας ». Καθώς το κόκαλο εξαφανίζεται, τα ούλα πάνω από αυτό αρχίζουν να συρρικνώνονται. Με την πάροδο του χρόνου, όλο το κόκαλο που συγκρατεί τη ρίζα του δοντιού καταστρέφεται, το δόντι αρχίζει να κουνιέται και τελικά πέφτει. Αυτή η κατάσταση ονομάζεται περιοδοντίτιδα η αλλιώς παροδοντοπάθεια.

Αντιμετώπιση της ουλίτιδας:

Ότι ματώνει το βουρτσίζουμε περισσότερο. Αυτός είναι ένας κανόνας που πρέπει να βάλετε στο μυαλό σας και να τον εφαρμόζετε κάθε φορά που βλέπετε τα ούλα σας να ματώνουν. Το σωστό βούρτσισμα των δοντιών, η σωστή χρήση του οδοντικού νήματος, η χρήση στοματικών διαλυμάτων, οι τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρό σας αλλά και η πιστή εφαρμογή των οδηγιών που θα σας δώσει βοηθάνε σημαντικά στην πρόληψη της ουλίτιδας. Τέλος η υγιεινή διατροφή, η καθημερινή λήψη φρούτων και λαχανικών και η αποφυγή του καπνίσματος είναι τα όπλα μας για να καταπολεμήσουμε την ουλίτιδα.