ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ

Ερωτήσεις - Απαντήσεις

                                                                                                         

Τί είναι η φθορίωση και πότε πρέπει να γίνεται;

Το Φθόριο (F) , είναι ένα φυσικό μεταλλικό στοιχείο. Μικρές ποσότητες φθορίου υπάρχουν στο πόσιμο νερό, ενώ στα τρόφιμα απαντάται σε διάφορες συγκεντρώσεις. Η σημασία του φθορίου και της φθορίωσης στην μείωση της τερηδόνας των δοντιών έχει αποδειχθεί πολύ σημαντική.

Πώς προστατεύει το Φθόριο το δόντια μας;

Τα μικρόβια, που υπαρχουν φυσιολογικά στο στόμα, διασπούν τα σάκχαρα των τροφών και παράγουν οξέα. Τα οξέα αυτά διαλύουν την εξωτερική σκληρή επιφάνεια (αδαμαντίνη) του δοντιού και σχηματίζουν μια πύλη εισόδου. Οταν φθάσουν στο μαλακό εσωτερικό (οδοντίνη) του δοντιού, τότε σχηματίζουν μια κοιλότητα στο εσωτερικό του δοντιού τήν τερηδόνα. Σε αρχικά στάδια η τερηδόνα δεν γίνεται εύκολα αντιληπτή από εσάς παρά μόνο από τον οδοντίατρο.

Το Φθόριο έχει την μοναδική ιδιότητα να κάνει την αδαμαντίνη λιγότερο διαλυτή από τα οξέα των μικροβίων, άρα να αντέχει περισσότερο.

Κυριότεροι τρόποι λήψης Φθορίου

Οδοντόκρεμες με Φθόριο (Fluoride). Πρακτικά όλες οι σύγχρονες οδοντόκρεμες περιέχουν φθόριο ή Fluoride, όπως συνήθως αποκαλείται.

Στοματικά διαλύματα για πλύσεις και Gel Φθορίου.

Στοματικά διαλύματα για πλύσεις και Gel Φθορίου.

Από τα τρόφιμα, κυρίως το τσάι (μαύρο ή πράσινο), τα ψάρια (σαρδέλες, σκουμπρί, κολιός) και τα θαλασσινά (γαρίδες).

Φθορίωση από τον Οδοντίατρο

Η φθορίωση στο οδοντιατρείο γίνεται με την εφαρμογή Gel φθορίου ή βερνικιού φθορίου απευθείας επάνω στα δόντια. Στην περίπτωση του Gel χρησιμοποιείται ειδικός νάρθηκας που γεμιζει ο οδοντίατρος με το Gel και το εφαρμόζει πάνω στα στεγνωμένα δόντια για 2-4 λεπτά.

Η προληπτική αυτή θεραπεία είναι κατάλληλη και για παιδιά  απο την ηλικία των 6 ετών .Στα αγόρια μέχρι την ηλικία των 15-16 ετών καί στα κορίτσια 2 χρόνια μετά την έναρξη του έμμηνου κύκλου είναι ιδανικές περιόδοι λήψεως του φθορίου.

Περιορισμοί - Κίνδυνοι

Το Φθόριο είναι ασφαλές κι αποτελεσματικό όταν χρησιμοποιείται με σωστό τρόπο και δεν γίνονται καταχρήσεις.

Λήψη μεγάλων ποσοτήτων φθορίου από παιδιά οδηγεί συνήθως στην φθορίαση με αποτέλεσμα την εμφάνιση λευκών ή καφετιών κηλίδων στα δόντια. Συνήθως αυτό παρατηρείται σε παιδιά που τρώνε την οδοντόκρεμα η κάνουν κατάχρηση άλλων σκευασμάτων φθορίου.

Στους ενήλικες η υπερβολική λήψη φθορίου θα οδηγήσει σε αλλοιώσεις στα οστά, τα οποία γίνονται πιο εύθραυστα. Σε προχωρημένες καταστάσεις έχουμε δυσκολία στην κίνηση, παραμορφωμένα οστά και αυξημένα κατάγματα.